Piekarnia musi być odpowiednio wyposażona, jeśli ma działać sprawnie i przynosić efekty. Praca piekarzy na pewno ma znaczenie, jednak bez pieców, wagodzielarek, mieszarek i innych wszystko zajmowałoby zbyt dużo czasu. Wybór odpowiedniego sprzętu na pewno nie jest prosty, więc trzeba wiedzieć co jest najważniejsze.
Piec piekarski z czytelnym wyświetlaczem
Jednym z najważniejszych sprzętów jest oczywiście piec. Niezawodny piec piekarski znajdziemy w wersji modułowej, obrotowej, czy konwekcyjnej. Wybierając go należy rozważyć kilka czynników. Przede wszystkim jest to jego wielkość. Im większy piec tym więcej bułek czy chleba da się do niego wsadzić za jednym zamachem. Piece mają kondygnacje, standardowo jest ich kilka. W przypadku małych pieców do sklepu mogą to być tylko dwie, w przypadku większych pieców, znajdziemy nawet pięć kondygnacji. Drugi aspekt to czas nagrzewania się i utrzymywanie temperatury. Szybszy czas nagrzewania sprawi, że nie trzeba pieca włączać wcześniej by się nagrzał, a utrzymywanie temperatury sprawia, że kolejne partie pieczywa szybko się upieką, bo piec nie zdąży ostygnąć. Dobry piec powinien być zrobiony z materiały, który będzie dobrze zaizolowany, to znaczy, że będzie bezpieczny w użytkowaniu. Piec nagrzany do ponad dwustu stopni sprawiłby, że łatwo w piekarni byłoby o oparzenia, a rzeczy znajdujące się w sąsiedztwie pieca mogłyby się zniszczyć. Piece mają drzwi z przeszkleniem, umożliwiającym stała kontrolę stopnia wypieczenia produktu.
W sprzedaży znaleźć można zespoły wypiekowe. Jest to jakby jedna konstrukcja, jednak w niej zawierają się nawet pięć różnych pieców. Większa powierzchnia pieczenia i możliwość wypieku różnych produktów w tym samym czasie pozwala na optymalizacji pracy. Dobrze jest wybrać tę opcję.