Krajalnica do chleba a jej wyposażenie

 

Każda piekarnia powinna inwestować w narzędzia i maszyny najwyższej jakości, tak by wypiek był dla klienta jak najbardziej zadowalający. Dotyczy to nie tylko artykułów używanych do wyrabiania ciasta czy pieców, lecz również takich akcesoriów jak krajalnice do chleba. W jaki sposób wybrać optymalne urządzenie tego typu dla swojej firmy?

Cechy dobrej krajalnicy

odpowiednie noże do krajalnic chlebaPo pierwsze, powinna być ona prosta w obsłudze i spełniająca niezbędne normy bezpieczeństwa, tak by pracownicy (nawet ci o małym doświadczeniu) mogli łatwo oraz szybko nauczyć się korzystania z niej bez ponoszenia niepotrzebnego ryzyka. Po drugie, krajalnica musi jak najlepiej spełniać zadanie, do którego ją zaprojektowano. Aby było to możliwe, konieczne jest zainwestowanie w odpowiednie noże do krajalnic chleba – ostre, wymienne i wygodne do czyszczenia. Ostatni aspekt odnosi się również do całego urządzenia. Optymalny nóż bez większego problemu powinien przekroić bochenek bez pozostawiania za sobą niedokładności w postaci złączonych kromek. Ważny jest też materiał, z którego go wykonano – najlepiej by była to stal nierdzewna odporna na działanie kwasów. Przy prawidłowym użytkowaniu, noże tego typu mogą bez problemu służyć nam przez wiele lat. Warto też przeanalizować swoje potrzeby i zdecydować, jaki rodzaj noży najbardziej odpowiada nam najbardziej – gładki, czy raczej ząbkowany – i który z nich będzie bardziej pasował do posiadanej przez nas krajalnicy.

Nie da się ukryć, że krajalnice są niezbędnym elementem wyposażenia każdej renomowanej piekarni. Zdarza się jednak, że nie dzielą one chleba wystarczająco starannie – aby tego uniknąć, należy zaopatrywać się w noże wysokiej jakości, wykonane z jak najlepszego tworzywa. Mimo wyższej ceny, jest to inwestycja która niewątpliwie opłaci się nam w przyszłości.

 

Krajalnica do chleba a jej wyposażenie
Przewiń na górę