Jednym z najważniejszych składników w naszej diecie, są węglowodany. Są one źródłem energii, dzięki której możemy funkcjonować. Popularnym produktem, który prawie każdy spożywa, są ziemniaki. Można je spożywać na wiele sposobów.
Jak smakują najlepsze ziemniaki?
Większość osób nie wyobraża sobie obiadu bez porcji ziemniaków w postaci całych bulw, pokrojonych, frytek, albo pure. Dzięki nim, posiłek staje się sycący. Możemy je kupić w każdym sklepie spożywczych i należą chyba do najtańszych warzyw, bo za kilogram zapłacimy nawet jeden złoty i pięćdziesiąt groszy. Najlepszy producent ziemniaków wyróżnia się przede wszystkim jakością i sposobem uprawy. Ziemniaki są bulwami, które rosną pod ziemią, a nad nią wystaje zielona część rośliny, która jest często atakowana przez stonki. Są to małe pasożyty, które potrafią zjeść dziesięć razy tyle ile same ważą, co skutkuje zniknięciem pola ziemniaków, jeżeli zaatakuje je plaga tych małych szkodników. Producenci chronią swoje uprawy na różne sposoby, ale wielu korzysta z chemicznych środków, które odstraszają stonki, ale ma to wpływ na jakość plonów. Najlepsze ziemniaki są naturalne, uprawiane w sposób ekologiczny na naturalny nawozie. Taki produkt możemy kupić tylko w sklepie z naturalną żywnością. Wczesną wiosną na rynku pojawiają się młode ziemniaki, które na początku są sprowadzane z krajów Unii Europejskiej, a później na placach targowych uświadczymy już nasze, polskie, młode ziemniaki. Są bardzo delikatne i wręcz maślane w smaku.
Poza młodymi ziemniakami, producenci dostarczają też tak zwane stare, ponieważ są one w sezonie zbierane i przechowywane w specjalnych magazynach. Większość producentów ziemniaków nie ma problemu z ich sprzedażą, bo popyt na nie jest bardzo duży przez cały rok.