Być może to, z czego zrobione jest nasze sito, nie jest naszym codziennym problemem i nie przykładamy do tego żadnej wagi. Wbrew pozorom jest to jednak całkiem istotny problem. Chodzi bowiem przede wszystkim o wytrzymałość naszego produktu, a także o jego funkcjonalność. Czy wchodzące na rynek sita z poliuretanu są lepsze od drucianych?
Kilka słów o sitach poliuretanowych i drucianych
Tradycyjnie sito kojarzy nam się z metalowym przyrządem. Zwyczajowo przez materiał, z którego jest zrobiony, sito jest dość ciężkie. Co ważne, sita druciane są przy tym bardziej podatne na rdzewienie i inne niekorzystne czynniki, zmieniające ich kształt. Oznacza to teoretycznie, że są one mniej praktyczne w użyciu. Spytamy – a co z tym poliuretanem? Nie jest to jeszcze bardzo popularny materiał, ale powoli wchodzi na rynek w różnych formach. Jego zaletą jest przede wszystkim cena, ponieważ produkty z poliuretanu kosztują znacznie mniej niż te z metalu czy aluminium. Do tego sita poliuretanowe są dużo lżejsze niż sita druciane, co też wpływa na komfort użytkowania. Pytanie jednak czy poliuretan jest zatem faktycznie solidniejszy i wydajniejszy. Warto zaznaczyć, że sita druciane chociaż podatniejsze na rdzewienie, cięższe i pozornie mniej praktyczne, mają jedną zasadniczą zaletę – jeżeli używamy ich w kuchni, sita druciane nie wpłyną negatywnie na smak naszych potraw. Jak to jest natomiast z poliuretanem? Ten nowoczesny materiał przy wysokiej temperaturze może zmieniać smak przygotowywanych dań.
Czy faktycznie poliuretan podbije świat i będzie miał przewagę nad metalowymi sitami? To pokaże przyszłość, ale na razie, jeżeli nikt nie wpadnie na pomysł rozwiązania problemu jego oddziaływania na smak potraw, nie jest w stanie zdetronizować klasycznych sit drucianych, które mimo wszystkich swoich wad, są zdecydowanie lepszym pomysłem.